Einde van de rentevaste periode van uw lening, en wat dan?

Wat te doen na afloop van een rentevaste periode? De meest voor de hand liggende optie is verlengen, en een nieuwe rentevaste periode afsluiten, vaak voor een gelijke periode. Let er hierbij op dat de financier dezelfde spread blijft gebruiken, vraag gerust naar de gehanteerde grondslag. Soms kun je ook kiezen voor een variabele rente. Het bedrag dat je maandelijks betaalt, is afhankelijk van veranderingen op de markt, stijgt de rente op de markt, dan stijgt maandlast, daalt de rente op de markt, dan daalt maandlast in hetzelfde tempo mee. Het nadeel van een variabele rente, vaak wel lager, is dat je geen zekerheid hebt over toekomstige maandlasten.

Een andere optie is in de markt op zoek gaan naar een andere financier. Dat kan een besparing van maandlasten opleveren; de rente kan lager zijn, en soms kun je de lening opnieuw stretchen. Staar je overigens niet blind op maandlasten alleen, want er zijn ook kosten aan oversluiten verbonden zoals b.v. de inschrijving van een nieuwe hypotheek in geval een O.G. lening of afsluitkosten.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

News

CBS Financieringsmonitor 2022

Uit de nieuwe CBS Financieringsmonitor, welke op 31-1-2023 is verschenen, blijkt dat veel ondernemers een financieel adviseur inschakelen voor het regelen van de financiering. Hierbij

News

Rentemanagement

Veel ondernemers zijn na lange tijd actief met rentemanagement. Gezien de actuele ontwikkelingen begrijpelijk en verstandig. De 3 maands Euribor staat nu (10-1-2023) op 2,284%,